2024. január 4., csütörtök

Dobjuk ki a vízköves mosógépet? Avagy, környezetbarát vízkőoldó tippek

Most nagyon jót fogunk tenni a pénztárcánknak, a mosógépünknek (a vizet használó háztartási gépeinknek általában), a ruháinknak, és még az élővilágnak is... Vele együtt pedig (remélem) nagyon rosszat a C betűvel kezdődő nevű vízlágyítót gyártó gigaprofitjának. Mert abban ugyan igaza van, hogy  az a jó, ha "a mosógép is tovább él", és nem lesz belőle hamar elektronikai szemét - csak a rá nyújtott megoldása életellenes. Ezért összeszedtem a legegyszerűbb életbarát, természetbarát, környezetbarát vízkőoldó praktikákat, szereket a sikeres háztartási "vízkőprevenció" (karbantartás) érdekében. Hogy a háztartási gépeink valóban és Földbarát módon tudjanak vízkőmentesek lenni. Mert hiába terjednek már egy ideje ezek az információk, a kereskedelmi boltok polcai sajnos még mindig tele vannak természetkárosító háztartási vegyszerekkel.

(Ez a jó tíz éves mosógép
egyszer sem látott Kalgont,
mégsincs benne egy fia vízkő se
- saját fotó)
 

Tehát hogyan vízkőmentesítsünk mindent életbarát módon házilag? Erre többféle lehetőségünk van, amik közül az aktuális céltól és eszközöktől függően érdemes megválasztani. Itt most hármat fogok leírni röviden.

Környezetbarát kémiai vízkőoldó - vízlágyító: ECET

Néhány évvel ezelőtt buzgón hirdették a médiában, hogy "az ecet a salátába való"... A hirdető (teljesen jogosan) kapott is ezért néhány milliós bírságot, fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. Habár valószínűleg mellényzsebből kifizette, de... Minden valamire való háztartásigép-szerelő kérdésünkre elmondja, hogy legalább 6-7 év Kalgon ára megfelel egy új mosógép árának. Ezért általában ajánlani szokták, hogy öblítsük a ruhákat (hígított) ecettel, illetve havonta 1x 90 fokon mossuk át a mosógépet üresen, 1 üveg ecettel.

Ez abszolút megfontolandó, az átmosás legalábbis biztosan (beleöntünk egy üveg ecetet a mosógépbe, és elindítjuk a programot). Egy ideig emiatt én a mosogatógépbe is hígított ecetet használtam ölbítőként, de sajnos kikezdte az öblítőtartály tömítését. Ezért váltottam citromsavra, ami nagyon bevált. És tovább is fejlesztettem: most csak a mosogatógép porba használok citromsavat, öblítőnek már nem, a szerelőnk szerint nem kell bele öblítő.


Környezetbarát kémiai vízkőoldó - vízlágyító: HÁZTARTÁSI CITROMSAV

A jobb háztartási boltokban, bioboltokban, piacokon kapható akár kilós kiszerelésben is, gazdaságosan. Én személy szerint nagyon elégedett vagyok vele és sokszor, sokféle célra használom. Már írtam róla a ruhaöblítőnél, a mosogatógép pornál, a mosogatógép öblítőnél, a ruhafehérítésnél. Ez egy természetes gyenge sav, kiváló vízkőoldó, vízlágyító, sok szempontból jobb, mint az ecet, és nincs szúrós, savanyú maradványszaga. Sokféle felületet (fém, csempe, műanyag, stb.) és háztartási gépet (kávé- és teafőző, ...) lehet vele vízkőmentesíteni. Még acél fazekakról is szoktam ráégett ételt leszedni vele. Pici víz a fazékba, 1 evőkanál citromsav, kicsit állni hagyom és megdörzsölöm kefével. Gyönyörűen lejön. Ha nagyon makacs a szennyeződés / régi és többrétegű a vízkő, akár több tisztítási kör is szükséges lehet az eltávolításához.

Tehát ecet, vagy citromsav? És az ecet tönkreteszi a mosógépet?

Öko vízlágyítás házilag,
környezetbarát vízkőoldó,
kicsapódás - és lerakódásgátló:
mágneses vízkezelés
ATTÓL FÜGG, mi személy szerint mit szeretünk, és hogy MILYEN ANYAGBÓL VAN A HÁZTARTÁSI GÉP, milyen kémiai oldószert visel el! Mert ezek sem egyformák!

Környezetbarát FIZIKAI vízkőoldó - vízlágyító: MÁGNESES VÍZKEZELÉS

Avagy, mi a manó az a két kék (vagy zöld?) golyó a fenti képen a mosógép dobjában? A harmadik környezetbarát vízkőoldó tipp, kicsapódás- és lerakódásgátló a fizikai, mágneses vízkezelés, amiről röviden már írtam a házi víztisztításnál, és még majd még legközelebb bővebben írni fogok.

Folytatása következik!


Hé, ember! Rajtad is múlik! Ilyen okos háztartási változtatásokkal TE is nagyon sokat tehetsz az UTÓDAID JÖVŐJÉÉRT, a FÖLDÉRT, a PÉNZTÁRCÁDÉRT, és még a saját EGÉSZSÉGETEKÉRT is! (Feltéve, ha nem akarsz olyan "menő" és divatos lenni, hogy sokat költesz életromboló és egyébként helyettesíthető vegyszerekre, eszközökre ...)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése