2019. december 23., hétfő

Környezet-, természet- és egészségbarát öblítő házilag - nem szúrós

Már írtam arról (itt), hogy hogyan lehet a boltinál jobb mosogatószert készíteni a mosogatógépbe házilag. Hasonlót gyorsan "össze lehet dobni" a mosógépbe is. Először a mosógép öblítő házilag való elkészítésének azt a fortélyát fogom megosztani, ami nekünk annyira működik, hogy szükség esetén már a családfő is össze tudja kevergetni, és ő is szereti. Mindezt 3 dolog miatt teszem:

  • Hogy csökkenjen az élővizek vegyszeres terhelése. Ugye nem gondoljuk azt, hogy a ruhaöblítőket a halak és a más vízi állatok szeretik, és hogy majd jól lebomlik mindegyik fajtája?

  • Hogy csökkenjen a hulladéktermelésünk - vajon mennyi öblítős flakontól kímélhetjük meg így nagyon könnyen a környezetünket? Mi az évek alatt már jó soktól megkíméltük, amit teljesen feleslegesen dobtunk volna ki. Ha ecetet használunk öblítésre, annak is van ám flakonja... amellett, hogy még szúrós szagú is, és mi például nem szeretjük. A mi megoldásunk nagyságrendekkel kevesebb szeméttermeléssel jár, főleg, ha a beszerzést nagy tételben bonyolítjuk.

  • Hogy csökkenjen a testünk műillatú és műszínű öblítőkkel való terhelése. Ugye nem gondoljuk azt, hogy ezek a vegyszerek mind ártatlan bárányok (tisztelet a kivételnek), és hogy büntetlenül használhatunk őket a végtelenségig, és hogy pozitív, ha a maradványuk benne marad a ruhákban? Mindez hatványozottan igaz, ha még allergiásak is vagyunk a kereskedelemben kapható műcsodákra...

Mindenbarát öblítő házilag: víz, citromsav, illóolaj vagy mosóparfüm

Mindenbarát öblítő házilag: víz, citromsav, illóolaj
vagy mosóparfüm (saját fotó)

Tényleg csak ennyi szükséges hozzá!

  • Végy egy újrahasznosított 1 literes flakont, aminek még az anyaga is megfelelő (2, 4, 5 számú műanyag vagy üveg).

  • Töltsd meg majdnem teljesen tiszta vízzel - mi ozmózissal tisztított vizet használunk.

  • Tégy bele 3-4 evőkanál citromsavat. Ez háztartási boltokban többnyire kapható, nagyon olcsó környezetbarát anyag, még élelmiszerekbe is szokták használni.

  • Csepegtess bele arányosan annyi csepp mosóparfümöt vagy illóolajat, ahány mosásra elég a flakon. Ha például 1 mosásra 20 csepp mosóparfümöt írnak, és a flakon tartalma alapvetően 10 mosásra elég, akkor értelemszerűen összeszorozva 20x10=200 csepp mosóparfüm kell bele. Értelemszerűen olyan mosóparfüm / illóolaj legyen, amire nem vagytok allergiásak. Mosóparfüm szintén kapható háztartási boltokban többféle is, illóolaj is.

Rázd össze, és kész is van! A tested és a Föld, sőt, még a mosógép és a ruhák is szeretni fogják!

Ha mindenki ilyen, vagy hasonló öblítőt használna, amellett, hogy kevesebb lenne az allergiás ember, megint csak kilőhetnénk egy jelentős mennyiségben eladott, környezetszennyező vegyszert a boltok polcairól, a flakonjaikkal együtt!

Rajtad is múlik!

(Feltéve, ha nem akarsz olyan "menő" és divatos lenni, hogy sokat költesz életromboló, és egyébként jól helyettesíthető vegyszerekre, eszközökre ...)

Inspiráló és ajánlott olvasmány: Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! -  katt a linkre, és már meg is rendelheted a Libritől!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése