2020. április 30., csütörtök

A(z egyre több) szeméttelep felrobban? Avagy, az újrahasznosítás miért fontos

Az újrahasznosítás miért fontos?
Mert a szemét az életünkre tör

Van egy masszív kisasztalunk, amelyet egy rokonunk készített anno - egy vastag szekrényajtó és némi maradék vas felhasználásával. Igaz, jelenleg a padláson funkcionál könyvtartóként, de... biztos lesz később máshol is szükségünk rá. Amikor ezt az asztalt megkaptuk, nem sejtettem, hogy évek múlva egy könyvben konkrétan találkozni fogok azzal a példával, hogy ajtókból asztalt lehet készíteni. Régebben, amikor nem volt divat a mostani hulladék-maradék-csomagolás-pocsékolás, ez bevett szokás is volt! Én már nem túl sokszor tapasztaltam meg a környezetemben, csak saját bőrön. 

Amióta az eszemet tudom, mindig is megszállott hulladékhasznosító voltam, nem sok mindent dobtam ki. Láttam az ÉRTÉKET a hulladékban. Például 25 éve, kezdő hobbivarrónő koromban, ha elszabtam egy szoknyát, lett belőle üléshuzat... Ezt a fajta hulladékkezelést nevezzük továbbhasznosításnak. Miért, ez nem újrahasznosítás? Nem. Tom Szaky szerint az újrahasznosítás fogalma kicsit más. Ezt a Hulladék-tudatosan című könyvében el is magyarázza részletesen; és azt is leírja, hogy az újrahasznosítás miért fontos.

Újrahasznosítás fogalma: csak az anyaga marad meg a tárgyból

Tom Szaky a fenntartható hulladékkezelésnek 3 fajtáját különbözteti meg: az újrafelhasználást, a továbbhasznosítást és az újrahasznosítást. Mi a különbség közöttük? Az, hogy hogyan változtatja meg a tárgyat és mennyi energiát igényel.

  • Az újrafelhasználásnál a tárgy lényegében változatlan marad, csak gazdát cserél. Például egy használt pulóver a turkálóból eljut az új tulajdonosához. Ezzel a hulladékkezeléssel van a legkevesebb macera, a legtöbbször csak csomagolást és a szállítást igényel, vagy még azt sem.

  • A továbbhasznosításnál a tárgy szerepe megváltozik: például flakonból madáretető lesz. Ennek már van némi plusz energiaigénye, például lehet, hogy ki kell fúrni a műanyagot valamilyen árammal működő géppel, vagy szükséges hozzá ragasztó.

  • Az újrahasznosításnál a tárgy formája és szerepe is megváltozik: például flakonokat beolvasztanak, és palackpulcsit gyártanak belőlük. Ez sok energiabefektetést és munkát igényel: gyűjtést, válogatást, szállítást, csomagolást, gyári munkát. Viszont még mindig nem annyit, mintha egy teljesen új flakont készítenénk, olajkibányászással kezdve, és olcsóbb is. (Habár ez némileg függ az olaj árától. Tudtad-e, hogy minél magasabb az olaj ára, annál inkább érdeke az iparnak az olajból gyártott műanyaghulladék begyűjtése és valamilyen formájú kezelése?)

És hogy az újrahasznosítás miért fontos? A biztonságunk miatt (is)

Továbbhasznosítás: ajtóból asztal
(saját fotó)

Sajnos a növekvő számú emberiség gigantikus mennyiségű hulladékot termel. Ezt a hulladékot alapvetően két helyre szállítják el, ha nem válogatjuk szét és nem fenntartható módon kezelik: a szeméttelepre vagy a hulladékégetőbe. Márpedig az emberek jó része sajnos még mindig nem válogatja szét a hulladékot. Inkább vakon bízik benne, hogy majd a hulladékszállítók megfelelően elintézik azt, ami neki nem sikerült, illetve amely feladatot nem érzett magáénak... Nos, jól tudja? Sajnos nem! Az emberek jó része rózsaszín homokba dugja a fejét, és ez igen veszélyes ránk nézve, mert:

  • A szeméttelepen a hulladék bomlásakor gyúlékony gázok keletkeznek, amelyek elvezetés hiányában felrobbanhatnak - volt már rá példa. És ha így folytatjuk, egy szép napon, amit még mi is meg fogunk érni (de az utódaink mindenképpen megérik), az egész Föld bolygó egy nagy hulladéktelep lesz! Ez pedig bármikor felrobbanhat alattunk, mert képtelenek lesznek annyi hulladéknak a gázait elvezetni... Vajon ezt szeretnénk?

  • A hulladékégetőben megpróbálják elégetni a hulladékot... De azt nem nehéz belátni, hogy például a krumplihéj égetése bizony nem termel energiát, hanem inkább igényel. Tehát nem elég, hogy a szemétbe menő maradékok előállításához energiát használtunk fel (a krumpli megtermelése gépek üzemanyagát, vizet, szállítást, emberi munkát és egyebeket igényel), még a megsemmisítéséhez is energia szükséges. Így dupla energiapocsékolás zajlik! Ahelyett, hogy komposztálnánk, amivel egy értékes anyagot kapunk...

Tudj meg többet a témáról, továbbiakért olvasd el Tom Szaky: Hulladék-tudatosan című könyvét, ajánlom szeretettel! Katt a linkre, és már meg is rendelheted a Libritől:
https://www.libri.hu/konyv/tom_szaky.hulladek-tudatosan.html?p_id=7355


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése