2023. december 31., vasárnap

Egyszer egy évben kibírható (élvezeti állatkínzás)? A tűzijáték veszélyei

Tűzijáték veszélyei, káros
hatásai az állatokra (nyáron)
(Forrás: Facebook)
És tájékozatlanság, gondatlanság, nemtörődömség; messze nem csak a háziállatként tartott kutyáknak... És sajnos nem elég, hogy a gondos kutyatartó gazdik Szilveszter éjjel elzárják a háziállataikat biztonságos és hangszigetelt helyre. A tűzijátékos durrogtatást elnéző (pártoló) emberek sajnos nagyon kevés fajta állatra szoktak úgy gondolni, mint akiket a tűzijáték veszélyei komolyan érintenek. Az empátiájuk rendszerint megáll a (saját) házi kedvenceknél, és nem gondolnak a vadmadarakra, a menhelyi kutyákra, a szomszéd lovára, a méhekre, a denevérekre és társaikra. Pedig igazán befogadhatnának és biztonságba helyezhetnének néhányat az utóbb felsoroltak közül is, ha már szerintük a tűzijátékozás annyira kibírható, biztonságos és üdvözlendő bulizási forma...

Tűzijáték veszélyei: drága, veszélyes és mérgező állatkínzó szemetelés

Néhány éve Szilveszterkor a fülünk hallatára ütött el egy autó egy elszökött beagle-forma kutyát az utcán... Csak azért nem láttuk is az ütközést, mert éppen eltakarta előlünk egy másik autó. A kutya gerince tört el... nem tudom, mi lett vele végül. 

Habár előtte sem voltunk szilveszteri durrogtatósok, az a szegény eb maradandó nyomot hagyott a lelkivilágomban, és kifejezetten tűzijáték ellenes lettem miatta. Egy "prevenció" (életkarbantartás) párti ember nem nézhet tétlenül gondatlan, horror árú, veszélyes, és mérgező állatkínzó szemetelést... sem nyáron, sem télen! Ezért a témához kapcsolódó előző írásom után, ami a durrogtatás hajókürttel való helyettesítését taglalta, gyűjtöttem még néhány tűzijáték elleni érvet és forrást, a teljesség igénye nélkül. Mivel azóta sajnos nem tapasztalok érdemleges változást a közhozzáállásban...

  • A vadmadarakat például a tűzijáték nemcsak éjjeli pihenésükben zavarja, hanem az ijesztő hangok hatására elhagyhatják biztonságos éjjeli pihenőhelyüket, és – mivel a sötétben nehezen tájékozódnak – eltévedhetnek, megfagyhatnak, és könnyebb prédát jelenthetnek a ragadozók számára is.
  • A méhek nem alszanak téli álmot, hanem nyugalmi állapotban, fürtbe rendeződve melegítik egymást folyamatosan cserélve a külső és a belső egyedeket. A tűzijáték hatására a család megriad, azt érzékelik, hogy veszélyben vannak és ösztönszerűen szétrebbennek, hogy megvédjék a családot.

Az állatok ugyanaz miatt érzik meg sokszor előre a földrengést, amiért "túlreagálják" a tűzijátékot is: a különleges érzékszerveik folytán

Ezért tekintettel kell rájuk lenni! A Facebookról egy empátiaébresztő célú, szemléletes leírás, hogy az érzékeny érzékszervű állatok és emberek hogyan érzékelik a tűzijátékot:

Csillagszóró tűzijáték helyett
(Forrás: Facebook)
"Nem tudom ki fogalmazta ezt meg, de üzenem neki, hogy zseniális! Azoknak, akik nem akarják érteni ezt a petárda [kieg: és szintén jó hangos tűzijáték!] vs [kieg.: gazdával rendelkező] kutya [kieg.: és vadmadár, és menhelyi kutya, és ló, és méhcsalád, és denevér, ...] problémát..
Szívesen házhoz megyek szemléltetni, hogy miről is szól ez a dolog. A szemléltetés emígyen zajlik:
Lakásod tetszőleges, (lehetőleg kicsi) helyiségében leülsz egy székre, én pedig bezárom az ajtót, majd a magammal hozott 2x24 db sűrített levegős kürtöt kettesével (a sztereo hatás kedvéért), szép sorban addig nyomom, ameddig bírja szuflával. Közben a veled szemben álló 2 db stúdióvaku (legyen mondjuk egy 600 és egy 1000 Wattos) random villog. Amikor aztán magad alá vizeltél és a földön fetrengsz remegve a sokktól, akkor eléd állok, széttárom a karjaimat és annyit mondok (tudod, amit így Szilveszterhez közeledve szoktál kiírni a Facebookra): "Nem értem, hogy egy évben egyszer miért nem lehet ezt kibírni?"

Tehát aki igazán vagány, az a tűzijáték helyett, annak a horror árán ételt vesz menhelyi állatoknak. Jó sok gazdátlan állatot lehet ezzel ellátni! És/vagy például csillagszórót gyújt...


Szóval, hogyan lehet életbarát-Földbarát módon bulizni?

Hé, ember! Rajtad is múlik! Ilyen okos háztartási változtatásokkal TE is nagyon sokat tehetsz az UTÓDAID JÖVŐJÉÉRT, a FÖLDÉRT, a PÉNZTÁRCÁDÉRT, és még a saját EGÉSZSÉGETEKÉRT is! (Feltéve, ha nem akarsz olyan "menő" és divatos lenni, hogy sokat költesz életromboló, és egyébként jól helyettesíthető vegyszerekre, eszközökre ...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése