2023. december 21., csütörtök

Mitől olyan fehérek a ruháid? A legjobb ruhafehérítő mosási módszertantól

A fehér ruhák egy olyan, háztartási környezetvédelemben is érdekes téma, amiről már sokan, sokat írtak. Az én blogomon most fog először szerepelni, és el fogom árulni, hogy számomra mi a legjobb ruhafehérítő mosási módszertan, amivel ez olcsón, ruha-, egészségkímélő és Földbarát módon megoldató.

Itt egy kicsit csaltam, nem jól
állítottam be a fényerőt a
fényképezőn - így működik az
optikai látszat fehérítő (saját fotó)
Még mindig szoktam találkozni olyan anyai panaszokkal, hogy nem mer "rendes" (kereskedelmi bolti műanyag vegyszeres) mosószert venni és használni, mert a gyereke allergiás, ekcémás... Nos, én nemcsak akkor nem veszek "rendes" bolti mosószert, ha allergiás, csalánkiütéses, ekcémás, valamire érzékeny a család bőre. Hanem hosszú-hosszú évek óta EGYÁLTALÁN NEM VESZEK. A "rendes" bolti mosószerek drágák, és sok adalékanyagot tartalmaznak, színes-szagos-puhító-akármilyenítő laboratóriumi mű csodákat. Ezen kívül többek között optikai fehérítőt is, amitől csak FEHÉRNEK TŰNIK a ruha, de valójában sajnos nem az. 

A látványpékségek, a műszempillák, műkörmök, ránctalanító krémek, patikai tünetelnyomó veszélyes hulladékok és hasonló, gombnyomásra megoldók látszatkorában ez valószínűleg sokaknak megfelel, de nekem nem. Én a tartalompékséget, a valódi dolgokat szeretem, igazi tápláló beltartalommal! Ezért számomra az sem elfogadható, amikor valaki úgymond "tünetmentes", azaz egészségesnek tűnik - közben pedig valójában csak vegyileg el vannak nyomva a tünetei, amik majd később valahol máshol, más formában előjönnek.

A legjobb ruhafehérítő, környezet, természet-, élővilág-, Földbarát mosási módszertan

A fentiek folytán fordulhatott elő az is, hogy amikor egy rokonom meglátogatott, meglátta az erkélyen a száradó ruháinkat, és megkérdezte, hogy mitől olyan fehérek? Hát kéremszépen, soroltam neki. És ahogy az ő elszürkült cuccait megnéztem, érthető, hogy érdekli. De nézzük a részleteket - mi a színes és a fehér ruhákat is ezek szerint kezeljük, az eredmény látszott az elvásott fehér pólóból készült ruhazsebkendőkön is. Előre szólok, hogy ilyenekkel a mosás egy kicsit munkásabb dolog, mint csak úgy beledobálni a ruhákat a mosógépbe, betölteni a gélt és megnyomni a gombot... De hosszú távon megéri. Minden felsorolt öko-bio mosási alapanyagot bioboltokban, piacokon szerzek be:

  • Először is, a bolti műanyag mosószereken kívül nem használok bolti műanyag színes-szagos-puhító-akármilyenítő öblítőt SEM, mert sajnos beletapad a ruhákba. Ellenben használok folyamatosan több olyan Föld- és egészségbarát dolgot is, ami kioldja a ruhákból a beletapadt, elszürkítő vízkövet. Például citromsavas öblítőt és mágneses Ökomag golyót
  • A foltos / elszürkült / besárgult ruhákat fél napra beáztatom. A zsíros ételfoltokat jó meleg öko mosogatógéles vízbe, az egyebeket folttisztító sós (nátrium perkarborbonátos) vízbe. (Egyébként ez utóbbi sok bolti mosóporban benne van, a laboratóriumi műanyag adalékok mellett...) Az áztatást akár egymás után 2-3x is megismétlem, ha a folt / szürkeség egy alkalommal nem enyhül kellő mértékben. És, hogy a ruhák kellőképpen át legyenek itatva az áztatóvízzel, van egy, csak erre a célra használt műanyag budipumpám, a "ruhapumpa", amivel megpumpálom őket a lavórban...
  • Amelyik folt nem jön ki, az áztatás után mosószappannal megdörzsölöm, megcsutakolom. Néha hipóval, de azt csak módjával, mert ugye roncsolja a textilt. Ruhakefét is szoktunk használni.
  • A gépi mosást általában 40 fokon indítom, és a mosógép dobjára szoktam önteni a mosószert. Fekete és színes ruhákhoz mosódiós mosószert használok, világosakhoz és fehérekhez mosószódát.
    A legjobb ruhafehérítő a megfelelő Földbarát
    mosási módszertan folttisztító sóval
    (nátrium perkabonáttal) (saját fotó)
  • A ruhák tisztasága és a mosógép élettartama miatt fontos - mivel ez nem szokott mindenkinek egyértelmű lenni: az automata, főleg a felültöltős mosógépet 85-90%-ig kell megtölteni, hogy tényleg tovább éljen, és ne legyen túl hamar csapágyas; valamint hogy ruhák is ki tudjanak tisztulni. Mert a mosógép így tudja magát kiegyensúlyozni a ruhák forgatása, működés közben, így nem dől el oldalra a féloldalas súlyterhelés miatt.
  • Ja igen, az áztatóvizet, ami szürkevíz, felhasználom toalettöblítésre, tehát nem lesz miatta több a vízszámla.

A fentiek váljanak kedves komplex egyensúlyotokra! Természetesen mindenki úgy mos, ahogy akar. Csak legyen tekintettel az élővilágra, mert az egyáltalán nem a magánügye, hanem KÖZÖS ÜGYÜNK, és nagyon nem mindegy!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése