2021. augusztus 13., péntek

Környezet-természetbarát egészség-karbantartás, avagy öko nil nocere prevenció jelentése

Van a csúnya, idegen hangzású "prevenció" szavunk, ami elvileg magyarul betegség megelőzést takar. Én mindkét változatot, az idegent és a magyar szókapcsolatot is kerülöm, mert tartalmaz egy számomra nemkívánatos szót, és ez a betegség. Ugyanis nem szeretnék a betegséggel foglalkozni, emlegetés szintjén sem. Mert ne gondolj egy bálnára... na, megjelent már a bálna a lelki szemeid előtt? A betegség is ugyanígy meg fog jelenni, ha emlegetjük, önbeteljesítő jóslat... És akkor most versenyzünk a gonosz betegséggel, hogy ki győz, ki tudja a másikat megelőzni a hajrában, vagy mi? 

Ha nem így gondoljuk, mi lenne, ha kicserélnénk a nemkívánt szót valami másra, ami a lényeg (lenne), amit célnak tűztünk ki: az egész-ség szóra? És ha már itt tartunk, ugye az egész-séget tulajdonképpen meg akarjuk tartani, meg akarjuk őrizni, hogy hosszú távon meglegyen. Mit kell csinálni, hogy ez sikerüljön? 

Azt, amit régen TMK-nak neveztek a gyárakban (nem vagyok képben, hogy most létezik-e ilyen, és ha igen, hogyan nevezik): 

TERVSZERŰ MEGELŐZŐ KARBANTARTÁST!

Így a prevenció jelentése ideális esetben valójában nem más, mint az egész-ség mindennapi tervszerű karbantartása! Angolul maintenance, vagy service. Esetünkben ráadásul úgy, hogy lehetőleg a Földnek sem ártunk (nil nocere) eme tevékenységünk közben.

Prevenció jelentése: megfelelő
életmód, amiben ALAP az igazán jó ALVÁS
(freeimages / sleeping-1519723)

Nagyon leegyszerűsítve az igazi, holisztikus (szellemi-lelki-testi) "prevenció" jelentése:

A megfelelő egész-ség-önismeret megléte, és ezt használva 4+1, egymásra is kiható életpillér egyensúlyban tartása. Az emberi lény minden működési zavara ("betegsége") besorolható ezen pillérek egyensúlytalanságának valamelyikébe, akár több pillérébe is. Ezek a pillérek egymásra is kihatással vannak, és a "modern" világunkban, a mohó, rohanós fogyasztói társadalomban egyiket sem könnyű egyensúlyban tartani.

1. ALVÁS

ALAP az élethez! Legyen minőségi és mennyiségi. Alvás nélkül néhány nap alatt alatt véget ér az életünk, kimúlunk végkimerülésben. Olyan, mint a levesben a só: csak akkor tudja meg valaki, hogy eddig milyen felszínesen és rövideket aludt, ha egyszer sikerül egy IGAZÁN kellemesen mélyet és hosszút aludnia! Egy ilyen pihentető alvás után teljesen máshogy látjuk a világot. Kevésbé leszünk morcosak, sokkal jobb lesz a közérzetünk, és megfigyelhetjük, hogy még az előző napokban szerzett apró bőrsérüléseink is milyen nagyot léptek előre a gyógyulásban. A megfelelő alvás nélkül nincs öngyógyulás! Nem kell nekem elhinni, ki kell próbálni. Lehet, hogy a 21. század nagy pörgésében szükségesek a kivitelezéséhez életbarát segédeszközök...

2. TÁPLÁLKOZÁS

Legyen tápanyagban gazdag, vegyszermentes, változatos. Amennyire csak lehetséges. Azok vagyunk, abból épül fel a testünk fizikailag, amit megeszünk, megiszunk. Vagy esetleg tudunk olyanból felépülni, amit nem eszünk meg? Ezt sem kell nekem elhinni, ki kell próbálni! Lehet, hogy nem lesznek hozzá megfelelőek a hétköznapi élelmiszerboltokban kapható portékák... És ha szemetet eszünk, az ugye kihat többek között az alvásunkra is... Lásd az előző pontot.

3. TESTMOZGÁS

Igazi öko nil nocere prevenció
nem létezik megfelelő
testmozgás nélkül! (freeimages /
jogger-1435341)

Legyen minőségi és mennyiségi. Amennyire csak lehetséges. Változatossággal, anatómiailag és élettanilag helyesen végezve, fokozatosan emelve a terhelést! Ugyanis ha egy fotelvitéz nekiáll megfelelő rákészülés nélkül lefutni a maratont, jó esetben két perc alatt kifullad, rossz esetben le is sérül. Főleg, ha előtte nem sikerült neki jól aludni és jól enni, lásd az előző pontokat... Szintén nem kell nekem elhinni, ki kell próbálni!

4. LELKI EGYENSÚLY, LELKI BÉKE

Ennek az állapotnak az ellentéte a káros stressz. Mivel a káros stressz gyengíti az emberi lényt; az élet nehézségeinek lazán kezelése erősíti. Ha megnézzük a kapcsolatot az előző pontokkal: jól aludni nem lehet stresszes pszichével. Enni sem igazán. Ellenben a megfelelő mozgás segít levezetni a felgyűlt stresszt! Megint csak nem kell nekem elhinni, ki kell próbálni...

4+1. KAPCSOLAT más élőlényekkel

Az ember társas lény. Persze remeteként is lehet boldogulni, de mégiscsak több milliárdan lakunk ezen a Föld nevű bolygón; így a közlekedésünk során előbb-utóbb úgyis bele fogunk botlani más emberpéldányokba. Vagy állatpéldányokba. :-) Nem árt tehát velük egészséges kapcsolatban lenni, összeférni.

Ha az előbbiekben további részleteket és/vagy támogatást szeretnél, keress meg, várlak szeretettel. ;-)

Folytatása következik!

Magyar fejlesztésű, életbarát, Földbarát tápanyagbomba:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése