2024. március 6., szerda

Hamis nyár: a szenegáli görögdinnye és a szezonális nyári gyümölcsök hatásai

Nemrégiben, így télvíz vége felé, február második felében jártam a jól bevált zöldségesünknél. Láttam, hogy ott figyel nála egy fél görögdinnye a rekeszek tetején. Egyenesen a "közeli" Szenegálból hozták.

Import szenegáli görögdinnye
és társaik elhallgatott veszélyei,
kockázatai és mellékhatásai

Kérdeztem a kereskedőtől, hogy ez ugye akkor egy kerozin-elpöfögtetős történet? Azt mondja, nem, mert nem repülővel hozzák, hanem konténerszállító teherhajóval. Tehát inkább gázolaj-elpöfögtetős történet. Mindenesetre teljesen hasonló az egyiptomi eperhez, az import (többnyire equadori) banánhoz, a spanyol paradicsomhoz és társaikhoz. Hű de tuti. De ha jót akarunk magunknak, csak akkor együnk ilyet mostanában, ha nagyon muszáj, csakis a legvégső esetben... Ha például sztárcukrászok vagyunk, és muszáj (vegyszeres és tápanyag-hiányos) dinnyetortát sütni az Atyaúristen századik születésnapjára, mert hiánybetegségeket és toxintúlterhelést akarunk neki okozni.

Plusz vegyszerek, mínusz tápanyagok - és még egy, nem mellékes tényező

A fentiek azért is erősen megfontolandók, mert a görögdinnye, mint a nyári gyümölcsök jó része, belülről HŰT minket, méghozzá erőteljesen. Hiszen a nagy része víz! Tél végén, tavasz elején pedig még nincs olyan meleg kint, hogy erre valóban szükségünk legyen. Hacsak nem akarunk még emiatt is megbetegedni!
(Egyébként ez a zöldséges kereskedő szerencsére egy korrekt figura. A boltjában a legtöbb terménycímkén ki van írva, hogy magyar termék, és őt ismerve ez igaz is. Hiszen helyi kistermelő gazdák terményeit is szokta árulni...)


A szezonális nyári gyümölcsök a maguk idejében a kertben, a pincében, az éléskamrában vagy a zöldségeseknél várnak minket!

Vegyünk és együnk szezonálisat, idényterményeket, hazait, jó minőségűt, életbarát módon nyáron megtermeltet és tartósítottat, télen pedig csíráztassunk otthon! Az nem kifogás, hogy nincs hazai, ezért megveszem az importot. Helyettesítő termények mindig vannak. És ha a hazait fogják keresni a kereskedőknél, ha sokan otthagyják a külföldi műanyag import zöldséget és gyümölcsöt, ha rájuk penészedik, akkor többet nem fognak hozni!

Néhány érdekes, és sokszor hátborzongató link a témához:

https://fruitveb.hu/spanyolorszag-atcimkezett-gorogdinnye-borzolja-a-kedelyeket/
https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

https://xforest.hu/mit-tehetek-en-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4537/tehetek-en-is-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.zold-magazin.hu/bolygovedelem/klimavaltozas-ellen
https://www.ipsos.com/hu-hu/klimafelelosseg-mit-tehetunk-klimavaltozas-ellen

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése