2024. február 23., péntek

Se íze, se, bűze, se vitaminja: spanyol paradicsom vs idényzöldségek és gyümölcsök

Én is hivatásos illúzióromboló vészmadárkodó vagyok. Tovább folytatom az import zöldségek és gyümölcsök veszélyeinek, kockázatainak és mellékhatásainak részletezését - terjesztését. Ezen belül pedig az indokolt, jogos, megalapozott, észhez térítő ijesztgetést. Mert higgyük el, hogy a vegyszermentesen szezonban megtermelt, egész-ség- és életbarát módon tartósított, helyi idényzöldségek és gyümölcsök sokkal-sokkal táplálóbbak és finomabbak náluk! 

Import spanyol paradicsom
és társaik elhallgatott veszélyei,
kockázatai és mellékhatásai
Az ekézésben következik a Spanyolországból származó ipari paradicsom. Azt hiszem, no komment, egyszerűen csak idézek egy cikkből: https://okopoliszalapitvany.hu/honnan-jon-a-spanyol-paradicsom/

"Viszonylag gyorsan kialakult egy nagyon sajátos, a szélsőséges kizsákmányolásig intenzív mezőgazdasági modell. Ennek lényege a természetes és műtrágyával erőteljesen feljavított termőtalaj, a kis területen összpontosuló monokultúra (azaz egyféle fajta termesztése), a csepegtetett öntözés, a folyamatos technológia fejlesztés… illetve még két fontos, sőt a legfontosabb dolog: a fóliasátras megoldás, a “plasztik kultúra”, amely lehetővé tette, hogy évente akár háromszor is betakaríthassanak, illetve a vendégmunkások alkalmazása. Ez utóbbiak elsősorban Marokkóból érkeztek, majd Spanyolország, később a kelet-európai országok EU-csatlakozása után főleg Romániából és Bulgáriából.
Vannak olyan becslések, amelyek szerint a téli idényben százezernél több vendégmunkás (80 százalékuk feketén) dolgozik itt, elképesztő körülmények között. A rovarirtók és a műtrágyák intenzív alkalmazása miatt nagyon magas köztük a rákos megbetegedések aránya, szállásaik félig földbe vájt, fóliával borított sátrak. Szabadnap nem jár, napi 12-14 óra folyamatos munka az ára annak, hogy aztán a nagy kiskereskedelmi láncok zöldségosztályain januárban is 2-3 euró legyen a paradicsom kilója.
A szociális katasztrófa mellett környezeti katasztrófa is sújtja a vidéket. A sátrakról évente 30 ezer tonna polietilén-hulladék kerül, elsősorban a Földközi-tengerbe. Az intenzív gazdálkodás miatt a gyenge minőségű föld a trágyázás ellenére is kimerül, pár évente cserélni kell, a szennyezett föld pedig egyrészt szintén a tengerbe kerül, másrészt a kevés csapadékkal együtt bemosódik a talajba."

A minőségi idényzöldségek és gyümölcsök a kertben, a pincében, az éléskamrában vagy a zöldségeseknél várnak minket!

Vegyünk és együnk szezonálisat, idényterményeket, hazait, jó minőségűt, életbarát módon nyáron megtermeltet és tartósítottat, télen pedig csíráztassunk otthon! Az nem kifogás, hogy nincs hazai, ezért inkább megveszem az importot. Helyettesítő termények mindig vannak. És ha a hazait fogják keresni a kereskedőknél, ha sokan otthagyják a külföldi műanyag import zöldséget és gyümölcsöt, ha rájuk penészedik, akkor többet nem fognak hozni!

Néhány érdekes, és sokszor hátborzongató link a témához:

https://www.szekszarditermek.hu/cikk/mit-tud-az-olcso-spanyol-paradicsom
https://tudatosvasarlo.hu/paradicsom-pokolbol/
https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

https://xforest.hu/mit-tehetek-en-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4537/tehetek-en-is-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.zold-magazin.hu/bolygovedelem/klimavaltozas-ellen
https://www.ipsos.com/hu-hu/klimafelelosseg-mit-tehetunk-klimavaltozas-ellen

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése