2024. február 22., csütörtök

Az import banán elhallgatott hátulütői és a szezonális zöldségek gyümölcsök haszna

Mostanában Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) talákozókra járok, amik nagyrészt a várható és elkerülhetetlen klímaváltozásról, a hozzá történő idomulásról szólnak. Ezért aktívabban hadat üzentem a fenntarthatatlanságnak, a klímaváltozásnak; illetve elkezdtem intenzívebben dolgozni a klímavédelemért, a fenntartható fejlődésért. Egyelőre főleg képekre szerkesztett figyelemfelhívó - felvilágosító - kijózanító kampányokkal. Hátha még nem késő...

Ennek keretében egymás után torpedózom meg az import gyümölcsöket, amiknek sok veszélye, kockázata és mellékhatása van, ha ideszállítják és fogyasztjuk őket. A múltkor az egyiptomi epret már kiveséztem... Habár mi családilag már nagyon régóta nem eszünk ilyeneket, mert tisztában vagyunk a hátulütőikkel, de sok ember sajnos mégiscsak megteszi.

Import, piacérett, szállítási vegyszerezett termények elhallgatott veszélyei, kockázatai és mellékhatásai

Import banán, spanyol paradicsom
és társaik elhallgatott veszélyei,
kockázatai és mellékhatásai
Idézek egy cikkből:

"Az érlelőházba zölden fut be a banán, és ideális esetben úgy, hogy a leszedése óta eltelt 4-5 hét alatt végig 14 fokon tárolták. Ha minden jól megy, akkor körülbelül 4 hétig utazik az éretlen banán egy konténerszállító hajón, majd amikor valamelyik nagy európai kikötőbe befut, gyorsan szétpakolják a megrendelések szerint."

https://g7.hu/vallalat/20181120/egyetlen-gyumolcs-sem-jut-el-olyan-nyakatekert-modon-a-boltba-mint-a-banan/

Ezért nem eszik meg az egy ideig Afrikában élt ismerőseim az Európába importált banánt. Nem olyan.

És az egyiptomi eper, és a spanyol paradicsom, a szenegáli görögdinnye, ... Ez is globális probléma a hedonista nagyzoló banánfogyasztás miatt. Ideje egy kicsit kijózanodni és egészséges bűntudatot érezni. Már ha lehet ennek valamennyire foganatja.

A minőségi szezonális zöldségek gyümölcsök a kertben, a pincében, az éléskamrában vagy a zöldségeseknél várnak minket!

Vegyünk és együnk szezonálisat, idényterményeket, hazait, jó minőségűt, életbarát módon nyáron megtermeltet és tartósítottat, télen pedig csíráztassunk otthon! Az nem kifogás, hogy nincs hazai, ezért inkább megveszem az importot. Helyettesítő termények mindig vannak. És ha a hazait fogják keresni a kereskedőknél, ha sokan otthagyják a külföldi műanyag import zöldséget és gyümölcsöt, ha rájuk penészedik, akkor többet nem fognak hozni!

Néhány érdekes link:

https://tudomanyplaza.hu/milyen-egy-magyarorszagi-bananerlelo/
https://tudatosvasarlo.hu/ki-nem-talalnad-honnan-importaljuk-legtobb-banant/
https://wellandfit.hu/dieta/2017-08/itt-az-igazsag-igy-kerul-a-banan-az-asztalodra/

https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

https://xforest.hu/mit-tehetek-en-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4537/tehetek-en-is-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.zold-magazin.hu/bolygovedelem/klimavaltozas-ellen
https://www.ipsos.com/hu-hu/klimafelelosseg-mit-tehetunk-klimavaltozas-ellen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése