2024. február 14., szerda

Egyiptomi eper, spanyol paradicsom sötét oldala, idény zöldség gyümölcs előnyei

Van az ismeretségi körünkben egy család, akik néhány évig Afrikában, Kenyában laktak a szülők munkája miatt.

Ott értelemszerűen a helyi körülményekhez alkalmazkodva kellett élniük (sokszor nem volt sétagalopp), például helyi terményeket kellett fogyasztaniuk.

Ennél fogva megszokták az érett, frissen szedett, egészséges banán ízét. Mert ott az a szezonális, az idény gyümölcs.

Miután eljöttek, az Európában kapható, zölden leszedett, szállítási vegyszerrel kezelt, sokat utaztatott, etilénnel érlelt banánt már nem eszik meg. 

Mert az nem olyan! Nem igazi, műanyag az íze!

Ennyit az import gyümölcsök valódiságáról!

Import, piacérett, szállítási vegyszerezett termények elhallgatott veszélyei, kockázatai és mellékhatásai

Egyiptomi eper, spanyol paradicsom
és társaik veszélyei,
kockázatai és mellékhatásai
Mindezt azért írom, mert nálunk helyi Face csoportokban egy, valószínűleg zöldség-gyümölcs kereskedő ember mostanában feltűnően és rendszeresen ajánlgatja az olcsó egyiptomi eprét a csoporttagoknak. Ők pedig mondhatni ész nélkül, több dobozosával viszik, mint a cukrot, és ebben nem látnak semmilyen veszélyt, kockázatot és mellékhatást... Pedig közülük valószínűleg nagyon kevesen sztárcukrászok, hogy minden nap epertortát kelljen sütniük... 

Kicsit pipa lettem emiatt, ezért bátorkodtam hozzákérdezni az egyik poszthoz olyan lényeggel, hogy az ilyen epernek vajon milyen élettani hatásai vannak, és milyen szállítási vegyszereket eszünk meg vele, és hogyan járul hozzá a klímaváltozáshoz a kerozin elpöfögtetős repülőgépes szállítása, stb. A reakciókból ítélve engem utáltak meg emiatt, és nem az epret bojkottálják. A legutolsó posztjában egyébként már ki se írta, honnan van az eper...

Emiatt úgy döntöttem, hogy máshogy fogom felhívni a figyelmet az import egyiptomi eperrel és a többi nem szezonális, nem idény zöldség-gyümölccsel kapcsolatos elhallgatott hátrányokra. Mivel úgysem ebben a csoportban van csak probléma, hanem globálisan. Tehát összeraktam ezt a felhomályosító képet a hedonista nagyzoló téli eperfogyasztóknak. Ideje egy kicsit kijózanodniuk és egészséges bűntudatot érezniük. Már ha lehet ennek valamennyire foganatja.

A minőségi idény zöldség gyümölcs a kertben, a pincében, az éléskamrában vagy a zöldségeseknél vár minket!

Vegyünk és együnk szezonálisat, idényterményeket, hazait, jó minőségűt, életbarát módon nyáron megtermeltet és tartósítottat, télen pedig csíráztassunk otthon!


Az nem kifogás, hogy nincs hazai, ezért megveszem az importot. Helyettesítő termények mindig vannak. És ha a hazait fogják keresni a kereskedőknél, ha sokan otthagyják a külföldi műanyag import zöldséget és gyümölcsöt, ha rájuk penészedik, akkor többet nem fognak hozni!

Néhány érdekes, és sokszor hátborzongató link a témához:

https://tudatosvasarlo.hu/idenynoveny-adatbazis/

https://portal.nebih.gov.hu/-/import-szamocat-vagy-hazait-avagy-erdemes-e-varnunk-a-magyar-szamocara-
https://wellandfit.hu/dieta/2017-08/itt-az-igazsag-igy-kerul-a-banan-az-asztalodra/
https://okopoliszalapitvany.hu/honnan-jon-a-spanyol-paradicsom/

https://xforest.hu/mit-tehetek-en-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4537/tehetek-en-is-a-klimavaltozas-ellen/
https://www.zold-magazin.hu/bolygovedelem/klimavaltozas-ellen
https://www.ipsos.com/hu-hu/klimafelelosseg-mit-tehetunk-klimavaltozas-ellen

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése