2024. március 13., szerda

Lavórtorony a kádban? Fapados szürkevíz hasznosítás házilag

Ha szeretnénk elég egyszerűen megtakarítani a vízdíj számla HARMADÁT (nem vicc!): a következő szerkezet sok háztartásban összerakható.

Szakemberek mondják: nem lennének ilyen súlyos aszályok, ha a vízügy VISSZATARTANÁ, TÁROLNÁ a folyóvizeinket az Alföldön... méghozzá nem víztározókban, hanem magában a talajban (azaz, a folyószabályozás ökológiai szempontból némileg elhibázott lépés volt...). 

Lavórtorony a kádban,
szürkevíz hasznosítás
házilag (saját fotó)
A folyóvizeket nemcsak az Alföldön, a talajban lehet visszatartani, hanem a háztartásban is - ha így teszünk, a természet és a pénztárcánk is szeretni fogja.

Háztartási vízvisszatartás - víz újrahasznosítás: szürkevíz hasznosítás házilag

A fotón az én házi fapados szürkevíz hasznosító - kezelő "rendszerem" látható. Ez 3 db lavór a fürdőkádban: egy nagy, egy közepes és egy kicsi.

A kicsi lavór nem itt szokott lenni, hanem a mosdókagylóban a csap alatt, gyűjti a kézmosásra használt vizet, amit remekül lehet használni pl. a budi leöntésére, de akár ruhaáztatásra is. Fürdőszobai budik előnyben.

Ha megtelik a kézmosóvíz gyűjtő lavór, és még nem tudom felhasználni, mert nem kell leönteni a budit, akkor átöntöm a nagy lavórba, ott gyűlik. Azt pedig búraszerűen letakarom a közepes lavórral, hogy ne párologjon. Mert azért a fal penészedését jobb így megelőzni.

A víztartályos lavórrendszert olykor ki kell tisztítani (beteges mikrobafóbiásoknak gyakran, immunrendszerükben bízóknak ritkábban 😏). A tisztítás megoldható citromsavval, mosószódával és hasonlókkal környezetbarát módon.

Átlagos és luxus háztartás; további haladó fokozatok

Szürkevíz WC öblítés:
haladó fokozat
(forrás: Internet)
Amióta a lavóros módszerrel újrahasznosítom (továbbhasznosítom) a szürkevizet, a vízdíj számlánk kb. a HARMADÁVAL csökkent. Méghozzá ugye elég egyszerűen. Ugyanis egy nem takarékoskodó átlagos háztartásban, ahol nem mossák le hetente az autót és úszómedence sincs, a felhasznált, tiszta csapvíz HARMADA(!) budilehúzásra megy el...

Ismerek olyat, aki sokkal meredekebb módon használja a szürkevizet. Például fehér ruhák mosásakor felfogja a mosógép második mosóvizét, ami tisztább, mint az első mosóvíz, kimossa bennük a színes ruhákat kézzel, aztán pedig az így keletkezett duplán szürkevízzel leönti a budit. Ez már nekem is magas, és már nem érzem kellőképpen higiénikusnak, de...

És láttam már olyan megoldásokat is, amikor a buditartály tetejére, abba beépítve gyártják a mosdókagylót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése