2025. március 8., szombat

Gáz van, víz nincs: túlzott húsfogyasztás káros hatásai - a fenntarthatóságra

Mostanában sokat lehet hallani arról, hogy a szarvasmarhák metángázt termelnek, ami gyorsítja a globális felmelegedést. Ezért óva intenek a marhahús fogyasztásától, és mindenféle, olykor kifejezetten bizarr alternatív táplálkozási utakat kezdtek el keresni... 

Túlzott húsfogyasztás káros hatásai
- a fenntarthatóságra és az egészségre
(freeimages /
1257959_limousin_cow_staring)
Ahogy az lenni szokott, a szarvasmarha-metángáz összefüggés részigazság, például Gelencsér András egyetemi tanár alábbi videós előadásából megtudhatunk egy pontosabb képet a metángáz származási helyeiről... Ugyanakkor, a hús termelése jár, a káros metánkibocsátás mellett, a legnagyobb vízfogyasztással is - többek között. Egy kiló marhahús előállítása során körülbelül annyi környezetszennyező anyag termelődik, mint amikor egy átlagos fogyasztású autóval 250 kilométeres utat teszünk meg. Az egy kiló húshoz szükséges energia pedig annyi, amennyit egy 100 wattos izzó 20 napi folyamatos működése során fogyaszt. Ráadásul egy kilogramm marhahús tenyésztése során mindent egybevéve összesen 20 kilogramm széndioxid keletkezik – százszor több, mint a répa, negyvenszer, mint a liszt, húszszor, mint a tej, és tizenegyszer több, mint egy csirke tenyésztése közben.

Természetvédő-egészségvédő ökotáplálkozás a húsfogyasztás káros hatásai ellen 

Mindazonáltal, hogy közhelyeket hangoztassak, tényleg jobb a békesség, jobb a józanság, és jóból is megárt a sok. Hogy ne legyen szükség például olyan sok szarvasmarha tartására, egyáltalán nem ártunk vele magunknak, és a Föld bolygónak sem, ha csökkentjük a napjainkban sokszor túltolt húsfogyasztást. Előrebocsátom, hogy különcmagam nem vagyok a szélsőségek híve, nem vagyok vegetáriánus (habár tisztelem azokat, akik nem esznek húst), és nem is folytatok ketogén diétát; hanem a testem aktuális jelzései szerint táplálkozom, lehetőség szerint kerülve a függőségeket, de...

50 napos (környezetvédelmi) ökodiéta régebbről

Bármikor bele lehet kezdeni. A lényege, hogy egy hónapig csak olyan ételt fogyasszunk, ami 50 km-es körzeten belülről származik. (Beleértve a kenyérhez szükséges lisztet stb. is. Ahhoz az időponthoz képest, amikor legelőször hallottam erről, a termelői piacok megjelenésével és szaporodásával sokat fejlődött ennek a táplálkozási módnak a megvalósíthatósága.)

Húsmentes böjtölő ökonapok - nemcsak karácsony és húsvét előttre

A régi táplálkozási szokások mintájára, amikor is hetente maximum 1-2 napon került hús az asztalra. Legalább heti egy nap teljesen száműzzük az étrendünkből a húst. Minden húst, a szalámit, felvágottat, a májkrémet, a zsírt is.

További ökotáplálkozási tippek például itt: Ha nem így élsz, mondj le az egészségről...

Szerintem mindez nem olyan nagyon bonyolult...

Kb. 1:40-től:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése